Financiële kerncijfers

 

Terugblikken en vooruitkijken


2021 was weer een bijzonder jaar. We vertellen je daar graag meer over in 'Van de directie'. In het interactieve dashboard kun je zelf door onze cijfers klikken.

Dashboard


Je vindt hieronder een interactief dashboard met onze belangrijkste financiële cijfers.
Meer cijfers inzien? Download dan het hele jaarverslag.

Raadpleeg je het dashboard op je mobiel? Scroll binnen het dashboard voor de cijfers.

Van de directie


Het afgelopen jaar was er één van veel activiteiten: zo hebben we onze opleidingen verder ontwikkeld, is het langverwachte AFAS Experience Center omgedoopt naar het AFAS Clubhuis en focusten we ons nog meer op onze software. Met resultaat. Onze omzet groeide met 14% naar ruim 218 miljoen euro. Een groei om dik tevreden mee te zijn. Wel lagen onze kosten flink hoger door ons AFAS Clubhuis en AFAS Theater. Daardoor is de winst minder hard gestegen: die steeg met 7% naar bijna 84 miljoen.

Op naar de volgende 25

We vierden hem bescheiden, onze 25e verjaardag. Met een online talkshow en het verschijnen van een boek, De entrepenerds uit Leusden. We zijn helemaal klaar voor de komende 25 jaar of eigenlijk: voor een prachtige toekomst.

We leven in een wereld met grote uitdagingen op het gebied van CO2-uitstoot, grondstoffen, supply chain, arbeidsmarkt en gezondheid. Tegelijkertijd past deze tijd ons. Want waar schaarste is, en waar het knelt, is er urgentie voor innovatie en meer automatisering. Precies waar wij enorm van houden. Je kunt enorm gaan piekeren, je kunt ook denken: wat kan ik dóén?

Bijvoorbeeld op het gebied van Corporate Social Resonsibility. Wij willen een merkbare en meetbare bijdrage leveren aan een betere wereld. We kijken daarbij naar vragen als: wat kunnen we doen voor klimaat en milieu, hoe helpen we mensen gezond en gelukkig te zijn, en vooral: hoe kunnen we met onze software anderen ondersteunen dat daadwerkelijk te doen? Het afgelopen jaar hebben we de basis gelegd voor ons CSR-beleid. Het komende jaar gaan we daar verder mee. In de zomer lees je de resultaten in ons impactverslag.

Arnold Mars

CFO

Bas van der Veldt

CEO

Internationaal

Hoe deden onze vestigingen in België en de Caribbean het?


België

In België hadden we geen gemakkelijk jaar. Onze omzet steeg met 7%. Niet slecht, zeker niet, maar het was ook niet waar we op hoopten. We zien dat het herstel in België een wat taaier proces is. Opleidingen zijn daar een voorbeeld van. Cursisten wachtten het liefst tot het weer fysiek in een zaal kon, maar dat lukte pas tegen het einde van het jaar. Dat we uiteindelijk nog 80% van ons target haalden, is heel mooi. Veel energie kregen we van ons product en ons pand. Eind 2021 kregen we de sleutel van ons nieuwe AFAS Clubhuis.

Caribbean

In het Caribisch gebied hebben we een heel goed jaar gehad. We haalden ons target ruim. Verschillende organisaties kozen voor AFAS. Het ziekenhuis van Aruba bijvoorbeeld en de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. Mooie en bijzondere nieuwe klanten, die we met gepaste trots verwelkomen.

Door corona hebben veel organisaties in de Caribbean stappen moeten zetten in hun automatisering en digitalisering. Bedrijven deden dat in 2020 al, de semi-overheid afgelopen jaar, en dit jaar verwachten we dat overheden volgen. Onze omgeving staat daardoor veel meer open voor ons propositie. Daar plukken wij de vruchten van.

Van de accountant

 

Op 28 januari 2022 heeft EY Accountants LLP de controleverklaring bij de jaarrekening van AFAS Holding B.V. afgegeven. Daarmee was de doorlooptijd voor het opstellen van de jaarrekening 2021 als ook de controle wederom enorm kort.

De controle van AFAS is inmiddels een volledig digitale controle. Op 4 januari zijn wij gestart met onze controlewerkzaamheden. Snelle adequate communicatie staat hierbij centraal. De oplevering van onderliggende documentatie bijvoorbeeld via AFAS Online en met waar mogelijk het implementeren van repeterende taken. De leden van het controleteam hebben leesrechten in  AFAS Profit. Handig ter ondersteuning van onze werkzaamheden, het uitvoeren van analyses en het ontvangen van onderbouwingen. Controle vragen als ook de antwoorden direct via de Portal. Handig dus. Vraag en aanbod. En om het geheel te stroomlijnen even een dagelijkse afstemming via Teams. Om vragen te stellen, maar natuurlijk ook even bij te praten. Zo is de controle niet alleen efficiënt, maar ook leuk en leerzaam voor iedereen. Ons team kijkt in ieder geval terug op een goede controle, een fijne samenwerking en een prima resultaat.

"Je zou haast vergeten dat de onderneming ook nog leverancier van bedrijfssoftware en diensten is, zozeer ligt in het jaarverslag 2021 de nadruk op structuurveranderingen, nieuwbouw en het theater. AFAS is klaar om verder te groeien nu “Het Familiestatuut” klaar is, de structuurvennootschap opgericht, naar het bankwezen een lange vinger is opgestoken en de pandemie lijkt weg te waaien. Maar: AFAS is nog wel een mannenbolwerk, daar valt wat uit te leggen."

 

Lees de complete analyse van AME Research over AFAS. Bekijk ook het familiestatuut.

Adriaan Meij
AME Research

Bekijk het jaarverslag


Benieuwd naar het complete jaarverslag? Ga naar de downloadpagina en download het jaarverslag.