De AFAS Foundation is één van de mooiste uitingen van het bedrijf AFAS. Het laat zien wat het hart is van deze organisatie. De foundation is er voor iedereen, ongeacht waar ter wereld de hulpvraag wordt gesteld en ongeacht de levensovertuiging, geaardheid, gender of kleur van mensen.
Ook in 2021 heeft de AFAS Foundation zich hard gemaakt voor mensen die niet gezien worden, die geen kansen krijgen, of die het ontbreekt aan meest basale levensbehoeften zoals eten, drinken, veiligheid en liefde. Zó levert de foundation een bijdrage aan een betere wereld. En inspireert ze anderen om dat ook te doen.
Sinds 2018 is de AFAS Foundation founding partner van het Outreach Programma opgezet door het Prinses Máxima Centrum in samenwerking met World Child Cancer. Het Prinses Máxima Centrum ontwikkelt een programma om de genezingskans bij kinderkanker in Indonesië, Malawi, Kenia en Kosovo te vergroten van minder dan 10 procent naar 25 procent.
Het programma werkt twee kanten op. Enerzijds wordt met dit programma méér kennis verzameld waardoor in Nederland zeldzame vormen van kinderkanker worden onderzocht en anderzijds kunnen kinderen in de aangegeven landen direct geholpen worden via behandelmethoden die in Nederland al zijn ontwikkeld. De afgelopen jaren zijn concrete resultaten geboekt en verlengen we het traject met focus op Kenia. Hierdoor kan dit concept in een latere fase uitgerold worden naar andere landen.
Voor kinderen in AZC’s is deze periode extra lastig: zij hebben veel meegemaakt, bevinden zich in een onzekere situatie en zijn daardoor extra kwetsbaar. Daarom ging het Wolkentheater, met financiële ondersteuning vanuit de AFAS Foundation, dit jaar langs een 30-tal AZC’s door heel Nederland om deze kinderen met het theaterevenement 'Circus Tropical' een leuke dag te bezorgen en in het zonnetje te zetten.
In de openlucht bij het AZC werd binnen de geldende coronamaatregelen een festivalterrein gecreëerd met tentjes, vlaggetjes, tafels, bankjes en decor. De clowns, poppenspelers en theaterdocenten gebruiken bijna geen woorden, waardoor de shows toegankelijk zijn voor iedereen. Alle 30 theaterevenementen van het Wolkentheater werden dit jaar ondersteund door AFAS Foundation.
Congo is een rijk land. Maar helaas heerst er ook veel corruptie. De gewone mensen profiteren niet van de vele natuurlijke mineralen en metalen die er in de bodem zitten. Integendeel, als ‘beloning’ worden ze bedreigd door allerhande milities en paramilitaire groepen. De Congolese overheid maakt nauwelijks een vuist.
Vooral Oost-Congo wordt getroffen door deze terreur. Het gevolg van deze toestand is een ongelooflijke terreur van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Verkrachting is een middel tot intimidatie, maar vandaag de dag helaas ook een ingesleten gewoonte bij veel mannen. Gelukkig zijn er in Oost-Congo mannen en vrouwen die het tij willen keren. En die, zolang dat niet lukt, er alles aan doen om de slachtoffers te beschermen. Die mannen en vrouwen vinden in Mamas for Africa een vastberaden bondgenoot.
In 2021 bestond AFAS Software 25 jaar en heeft dit jubileum onder andere gevierd door een wandelchallenge te organiseren voor klanten, medewerkers en relaties en hiermee geld in te zamelen voor de Hersenstichting. Bijna 7.000 Nederlanders hebben 50.000 euro bij elkaar gelopen. Het bedrag wordt vanuit de AFAS Foundation geschonken aan het project De Class van de Hersenstichting, een project dat jongeren met hersenletsel helpt en begeleid bij het vinden van een baan.
De Class is een project met als doel om jongeren met hersenletsel te helpen een baan te vinden. Jaarlijks stelt de Hersenstichting 50 jongeren (tussen de 18 en 30 jaar) met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in staat weer aan het werk te gaan na een intensief coachingstraject.
De onderwijssituatie op de Caribische eilanden is ver beneden pijl en is hard aan verbetering toe. Al jaren trekken schoolbesturen aan de bel over de slechte onderwijssituatie op o.a. Curaçao en Aruba. De staat van onderhoud van gebouwen is slecht, er zijn verouderde lesmethodes en er is schaarste aan gekwalificeerd personeel. Ook hebben veel scholen onvoldoende toegang tot internet, beschikken ze niet over digiborden en zijn er geen digitale apparaten zoals laptops of tablets.
In november 2020 hebben we een oproep gedaan aan alle schoolbesturen op Curaçao en Aruba om hun plan in te sturen voor het opknappen van hun school. Daaruit heeft de AFAS Foundation 14 scholen op Curaçao en 16 scholen op Aruba geselecteerd. Deze scholen zijn inmiddels flink opgeknapt!
De AFAS Foundation wordt volledig gedragen door onze AFAS-collega's. Vanuit hun passie om goed te doen zetten zij zich naast hun dagelijkse werk bij AFAS in voor de projecten van de AFAS Foundation. Naast het onderstaande kernteam hebben alle collega's de mogelijkheid om een project te begeleiden dat ze na aan het hart ligt.
Directeur
Bestuurslid
Operationeel Manager
Bestuurslid
Penningmeester
Bestuurslid
Door AFAS-medewerkers uit Nederland, België en de Caribbean als projectleider te betrekken bij het werk van de AFAS Foundation krijgen zij de mogelijkheid om zich, naast hun dagelijkse werkzaamheden, in te zetten om de wereld een stukje mooier te maken.