Financiële kerncijfers

 

Terugblikken en vooruitkijken


2020 was een bijzonder jaar, ook voor AFAS. We vertellen je daar graag meer over in 'Van de directie'. In het interactieve dashboard kun je zelf door onze cijfers klikken.

Dashboard


Je vindt hieronder een interactief dashboard met onze belangrijkste financiële cijfers.
Meer cijfers inzien? Download dan het hele jaarverslag.

Raadpleeg je het dashboard op je mobiel? Scroll binnen het dashboard voor de cijfers.

Van de directie


Een jaar met twee gezichten. Dat was 2020. Alsof we twee jaar in één gehad hebben. We gingen fantastisch van start, en zeiden tegen elkaar: ‘Het zou wel heel gek moeten lopen, wil dit geen extreem goed jaar worden.’ Nou, het liep heel gek. 
Financieel heeft AFAS nog steeds een uitstekend jaar gehad. De omzet bleef weliswaar 2 procent onder begroting steken, maar we haalden, met 78,3 miljoen, het winstdoel dat we gesteld hadden. Toch is dat niet het verhaal van 2020. Dat gaat niet om de cijfers, maar om de gebeurtenissen erachter.

Vanaf maart werd alles voor iedereen compleet anders. En bij ons bedrijf zet onzekerheid zich meteen om in enorme activiteit. We hebben gemerkt dat wij heel snel kunnen veranderen als het moet. De knop ging om, we gingen met zijn allen thuiswerken, en de business ging gewoon door. Sterker nog: de online wereld is het afgelopen jaar voor ons open gegaan. Het is bijna niet bij te houden hoeveel en hoe snel er nieuwe initiatieven uit de grond gestampt werden. 

Goed voorbereid

We hadden het geluk dat onze systemen en onze processen goed passen bij werken op afstand. Dat kwam nu heel goed uit. Fijn voor onze klanten, omdat ze nu allemaal vanuit huis konden werken, en fijn voor ons, omdat ook ons werk door kon gaan. Door het thuiswerken is de productiviteit zelfs omhoog gegaan. We mochten meer nieuwe klanten verwelkomen en consultancy heeft in 2020 bijna het beste jaar ooit gedraaid.

En natuurlijk realiseren we ons dat wij met onze diensten en ons product aan de kansrijke kant van de economie zitten. Dat had heel anders gekund. Bijvoorbeeld als we in de horeca- of evenementenbranche hadden gezeten. 

 

Hét hoogtepunt van dit jaar had natuurlijk de verhuizing naar ons nieuwe hoofdkantoor moeten worden. En het pand is af, maar werken doen we er nog niet. We realiseren ons dat het geen bescheiden pand is. Maar onze ambities gaan vooral over wat er ín het gebouw gebeurt. We willen het goed hebben met elkaar. Met onze collega’s, met klanten, met gasten. De essentie van ons nieuwe hoofdkantoor is dat we willen verbinden. 

De andere kant

Gedurende de lockdown hoorden we heel veel verschillende verhalen. Sommige mensen moesten eerst enorm wennen aan het thuis zijn, maar die vonden later hun draai. Anderen vonden het eerst heerlijk, en liepen daarna tegen de muren op. Het was gewoon een pittig jaar: collega’s die eenzaam zijn, of die juist te veel drukte met de kinderen thuis ervaarden, collega’s die zorgen hebben om hun ouders. 

De AFAS Foundation bood dit jaar voor het eerst noodhulp, juist omdat het nu extra nodig is. Ze kocht samen met de Philips Foundation en de Noaber Foundation vijf mobiele isolatie-verpleegunits voor gebieden die het hardst getroffen zijn door de COVID-19 pandemie. Ook legde ze in Zimbabwe versneld waterputten aan tijdens de lockdown, zorgde ze in Zuid-Afrika voor voedsel voor kleine kinderen en een basisinkomen voor onderwijzeressen.

Doorontwikkelen

Ons product hebben we het afgelopen jaar verder verbeterd, bijvoorbeeld door documentenbeheer en geboorteverlof gemakkelijker te maken, forecasting is helemaal opnieuw ontworpen, werving en selectie is nog makkelijker gemaakt voor klanten én hun sollicitanten, en hebben we de mogelijkheden in de AFAS Pocket app enorm uitgebreid. Mensen in de bouw kunnen hun projecten nu bijvoorbeeld bijna geheel vanuit de app, op de bouwplaats, beheren. Daarmee werken we steeds aan onze ambitie: dat onze klanten echt onze fans worden.

We kijken terug op een veelbewogen jaar. We waarderen de aanpak van de Nederlandse overheid en alles wat ze voor Nederlandse bedrijven gedaan heeft. We verlangen naar het moment en het geluk van elkaar weer echt ontmoeten. En we zijn ontzettend dankbaar voor de ruimte die we vanuit onze beide families kregen, voor de steun van onze raad van bestuur en voor de fantastische inzet van alle medewerkers!

Arnold Mars

CFO

Bas van der Veldt

CEO

Internationaal


De groei in België was precies zo groot als in Nederland: 15 procent. En ook hier bleef de omzet slechts 2 procent onder budget steken. Wat een prestatie is, want de omstandigheden in België zijn echt anders. Zo hebben we er een kleiner netwerk, is er een minder sterk vangnet vanuit de overheid voor bedrijven, en waren de pieken van de pandemie heftiger.

Bij onze vestiging in de Caribbean was afgelopen jaar geen sprake van groei. De omzet bleef steken op ruim 2 miljoen euro. Toch zijn we wel tevreden, want de omstandigheden waren het afgelopen jaar op zijn zachtst gezegd niet ideaal. De economie stond er al niet best voor, en de eerste lockdown in maart was bijzonder streng. Daar komt nog bij dat veel van onze klanten niet of nauwelijks mogelijkheden hadden voor online consultancy. Dat dwong ze in de loop van het jaar wel om te investeren, en inmiddels hebben de meesten hun automatisering dan ook al veel beter voor elkaar. Daar zien wij kansen, en dat geeft ons veel vertrouwen in de toekomst.

Van de accountant

 

Op 21 januari 2021 heeft EY Accountants LLP de controleverklaring bij de jaarrekening van AFAS Holding B.V. afgegeven. Daarmee was de doorlooptijd voor het opstellen van de jaarrekening 2020 als ook de controle wederom enorm kort. Zeker in een periode waarin thuiswerken de norm is en er slechts niet of nauwelijks sprake kan zijn van fysiek contact.

De controle van AFAS is inmiddels een volledig digitale controle. Op 5 januari zijn wij gestart met onze controlewerkzaamheden. Snelle adequate communicatie staat hierbij centraal. De oplevering van onderliggende documentatie bijvoorbeeld via AFAS Online en met waar mogelijk het implementeren van repeterende taken. De leden van het controleteam hebben leesrechten in  AFAS Profit. Handig ter ondersteuning van onze werkzaamheden, het uitvoeren van analyses en het ontvangen van onderbouwingen. Controle vragen als ook de antwoorden direct via de Portal. Handig dus. Vraag en aanbod. En om het geheel te stroomlijnen even een dagelijkse afstemming via Teams. Om vragen te stellen maar natuurlijk ook even bij te praten. Zo is de controle niet alleen efficiënt maar ook leuk en leerzaam voor iedereen. Ons team kijkt in ieder geval terug op een goede controle, een fijne samenwerking en een prima resultaat.

Bekijk het jaarverslag


Benieuwd naar het complete jaarverslag? Ga naar de downloadpagina en download het jaarverslag.