Jaarverslag 2020
AFAS Foundation


De AFAS Foundation inspireert beter doen.

 

De AFAS Foundation inspireert beter doen


De AFAS Foundation is één van de mooiste uitingen van het bedrijf AFAS. Het laat zien wat het hart is van deze organisatie. De foundation is er voor iedereen, ongeacht waar ter wereld de hulpvraag wordt gesteld en ongeacht de levensovertuiging, geaardheid, gender of kleur van mensen.  

Ook in 2020 heeft de AFAS Foundation zich hard gemaakt voor mensen die niet gezien worden, die geen kansen krijgen, of die het ontbreekt aan meest basale levensbehoeften zoals eten, drinken, veiligheid en liefde. Zó levert de foundation een bijdrage aan een betere wereld. En inspireert ze anderen om dat ook te doen. 

 

Kerncijfers

 

Beschikbaar gesteld

€6 mln.

Besteed

€6 mln.

Projecten

82

Beschikbaar 2021

€7 mln.

Terugblik 5 jaar AFAS Foundation


Eind 2015 is de AFAS Foundation opgericht om het schenkingsbeleid van AFAS Software verder te professionaliseren. Vijf jaar naar dato blikken we terug op een aantal bijzondere momenten en hoogtepunten die we met elkaar mochten ervaren.
 

Let Us Change

Broodnodige bakkerijen in Ethiopië

Let Us Change is een Belgische vereniging zonder winstoogmerk (vzw) die zich sinds 2009 inzet om
kwetsbare kinderen in Ethiopië een thuis en een toekomst te bieden. Daarnaast zetten ze ook in op lokale ambacht in het land. De mensen die ze in dienst nemen, waren ooit bedelaars. Hiermee kunnen ze ook
hen een betere toekomst aanbieden.

Een aantal jaar geleden is Let Us Change gestart met een kleine bakkerij waarvan de winst net volstond om brood te voorzien voor 90 straatkinderen. De machines konden veel meer productie aan en er waren heel wat mensen die ze in dienst konden nemen door het openen van kleine winkels. Voor dat project zijn de AFAS Foundation en Let Us Change samen in zee gegaan. Ondertussen zijn er al 5 winkels in Ethiopië en worden er in de toekomst nog meer bijgebouwd, wanneer de coronacrisis en het burgerconflict in Ethiopië voorbij zijn.

 

Miss IQ

Tweedehands schoolmeubilair naar Curaçao 

Stichting Miss IQ geeft kinderen en jongeren in Curaçao een betere toekomst. De stichting richt zich op het ontwikkelen van de zelfredzaamheid, de innerlijke kracht en het vergroten van de toekomstmogelijkheden van kinderen en jongeren in het onderwijs.

De aanpak van Miss IQ is een duurzame vorm van ondersteuning. Goed onderwijs geeft kinderen de kennis en vaardigheden om ook zelf aan hun toekomst te bouwen. Door scholen (ook in achterstandswijken) te voorzien van de benodigde materialen helpt de stichting mee aan een betere toekomst van kinderen en indirect aan de toekomst van Curaçao. Miss IQ wil voorzien in wat nodig is om gezond en veilig te kunnen opgroeien. De stichting heeft sinds 2013 in totaal 45 containers verscheept. Het vooruitzicht voor komend jaar is om het project uit te breiden naar Aruba.

 

Radboudumc 

Project 'Beter Gezond' in strijd tegen terugkeer van kanker

Kanker. Eén op de drie krijgt in het leven deze diagnose te verwerken. In 40% van de gevallen had dit voorkomen kunnen worden door een gezonde leefstijl. Echter het blijkt dat slechts 20% van de bevolking van mening is dat leefstijl invloed heeft op het al dan niet krijgen van kanker. En daar gaat het project ‘Beter Gezond’ over.

Het Radboudumc, Voeding Leeft en Arts en Leefstijl gaan samen als 'Beter Gezond' met de financiële ondersteuning van de AFAS Foundation een enorme en duurzame kanteling teweeg brengen in het Nederlands Oncologisch landschap. Samen gaan we ervoor zorgen dat we impact maken in het leven van veel mensen met kanker. Het primaire doel is om met een gezonde leefstijl de terugkeer van kanker te reduceren en daarmee uitzicht bieden op een kankervrije toekomst.

 

 

Stichting Bo Breda

Bewustwording creëren over diversiteit in onze samenleving

Bo Breda is een organisatie die zich inzet voor het creëren van bewustwording over de vele stereotypen en vooroordelen in de huidige maatschappij die nog steeds een bedreiging vormen voor minderheidsgroepen. De stichting informeert mensen over diversiteit door middel van het tonen van diversiteit via evenementen, campagnes en trainingen om zo de acceptatie van het 'anders zijn' te vergroten in onze samenleving.

Eén van die projecten is Face It, een interactieve fototentoonstelling die aandacht besteedt aan vooroordelen en eerste indrukken. Tijdens de tentoonstelling kom je oog in oog te staan met verschillende identiteiten en de personen en verhalen erachter, en word je mogelijk geconfronteerd met je eigen manier van denken. Deze tentoonstelling opent dialogen en kaart gevoelige onderwerpen aan. 

 

 

Stichting Masanga

Ziekenhuis in Sierra Leone

Masanga Hospital is een voormalig lepraziekenhuis in het rurale gebied van Sierra Leone. Tijdens een potje voetbal in Zoutelande is Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation, in gesprek geraakt met tropenarts Jonathan Vas Nunes. Masanga Hospital ging leven en werd langzaamaan een deel van onze foundation. 

We zijn gestart met een project om de kraam- en verlosafdelingen te renoveren. Na een zeer succesvol project werd Masanga winnaar van het Goedste Doel. Met als prijs, een zonnepark waarmee ze hun eigen stroom kunnen opwekken. Mede door de warmte en de professionaliteit van het partnership zijn we van start gegaan met een 5-jarenplan om de droom van heel Masanga te verwezenlijken: het beste ziekenhuis van Sierra Leone terug te geven aan de overheid.

 

Dat doen we met deze collega's

 

De AFAS Foundation wordt volledig gedragen door onze AFAS-collega's. Vanuit hun passie om goed te doen zetten zij zich naast hun dagelijkse werk bij AFAS in voor de projecten van de AFAS Foundation. Naast het onderstaande kernteam hebben alle collega's de mogelijkheid om een project te begeleiden dat ze na aan het hart ligt. 

Gerben Eversdijk

Directeur

Bas van der Veldt

Bestuurslid

Roos van der Spek

Operationeel Manager

Marko Filipovic

Bestuurslid

Piet Mars

Penningmeester

Madeleen van de Pol

Bestuurslid

Collega's als projectleiders

In 2020 hebben 36 collega's zich namens de AFAS Foundation ingezet voor een project


Door AFAS medewerkers uit Nederland, België en de Caribbean als projectleider te betrekken bij het werk van de AFAS Foundation krijgen zij de mogelijkheid om zich, naast hun dagelijkse werkzaamheden, in te zetten om de wereld een stukje mooier te maken. 

Zo werkt de AFAS Foundation


De AFAS Foundation inspireert en doet. Het inspireert jou om beter te doen. Een deel van het succes van AFAS Software gaat naar de AFAS Foundation. Maar hoe wordt dit bedrag goed en bovenal zinvol besteed?

Bekijk het jaarverslag


Benieuwd naar het complete jaarverslag? Ga naar de downloadpagina en download het jaarverslag.