Beter Ondernemen
Inspireren tot beter ondernemen


Dat is ons motto en ons doel. We willen andere bedrijven beter en leuker maken. Dat doen wij met onze software, maar zeker ook door mooie evenementen, inhoudelijke content en door af en toe zelf het goede voorbeeld te geven.

Hieronder lichten we een paar belangrijke onderwerpen van 2019 uit en kijken we natuurlijk ook naar wat er in 2020 nog beter kan!


Medewerkers

Het begint met liefde voor onze medewerkers. Want wij geloven dat als wij goed zijn voor onze medewerkers, zij op hun beurt goed zijn voor onze klanten. Nog 3 en dan telt onze AFAS-familie 500 medewerkers. In 2019 vonden 29 mensen ergens anders een baan, stroomden 62 medewerkers door binnen onze organisatie, en begroetten we 68 nieuwe collega’s. In totaal waren we eind 2019 met 497 medewerkers En superbelangrijk, we zijn gezond. Ons verzuim is heel laag: 1,6 procent.

Iedereen start in de academy

Vroeger was een consultant vooral aan het programmeren, nu zijn ze ook procesbegeleiders en adviseurs. We zijn apetrots dat wij dat doen met jonge mensen uit eigen kweek. Die eigen kweek leiden we stevig op in een eigen academy. Het afgelopen jaar hebben we die weer verder ontwikkeld. Eerder hadden sales en consultancy ieder hun eigen traineeship. Vanaf 2020 zijn de eerste twee maanden voor iedereen gelijk. Zo profiteert iedereen van dezelfde stevige basis van cultuur, product en klantcontact. Pas als die basis staat, komt de specialisatie. 

Investeren in vitaliteit

De tevredenheid van onze medewerkers is heel hoog – net als de werkdruk. Dat kan een spannende combinatie zijn. Daarom hebben we het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in vitaliteit. Bijvoorbeeld met ergocoaches en bootcamps, maar vooral ook door te praten over dit onderwerp. Neem het bewaken van grenzen. Dat is een taak van medewerkers én leidinggevenden. Een mooi voorbeeld zijn de Fit-pro shows, daar hebben we er vier van gehouden. Drie collega’s vertelden over hoe ze bijna burned out raakten, we hebben een bijeenkomst gehad over mentale veerkracht, maar ook over slaap en ademhaling. Die bijeenkomsten werden supergoed bezocht. En we hebben opnames gemaakt, zodat alle collega’s ze konden terugkijken.

‘Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid. Open en eerlijk zijn over wat je bezighoudt. En over wat er niet goed gaat. Gelukkig lopen collega’s daarvoor bij hun leidinggevende of mij binnen. Dan kunnen we samen oplossingen zoeken.’ 

Britt Breure – Manager HR

Komend jaar gaan we masterclasses houden. In kleine gezelschappen, zodat er nog meer ruimte is om open te praten. Bijvoorbeeld over relaties of over kwetsbaarheid. Daarnaast houden we rondetafels voor millennials en senioren, en over werkgeluk van medewerkers die veel onderweg zijn. En – zeker niet onbelangrijk – we zijn rookvrij. In onze gebouwen én op ons terrein mag je geen sigaret meer opsteken. Of je nou medewerker bent of klant. Vind je dat moeilijk? Dan helpen we je natuurlijk.  

Beoordeling van de leidinggevenden

Dit jaar hebben medewerkers hun leidinggevenden beoordeeld. Ze scoorden gemiddeld een 8,2. Het vertrouwen in de leidinggevenden is hoog, en de grote vrijheid voor de medewerkers wordt als positief ervaren, net als het doorgeven van visie en het nakomen van afspraken. Wat er nog beter kan is het uitspreken van complimenten. Medewerkers voelen zich erg gewaardeerd, maar horen het minder vaak. Ook het luisteren kan beter, en soms is het onduidelijk wie er aan zet is om afspraken over persoonlijke ontwikkeling uit te voeren. Daar gaan we komend jaar natuurlijk mee aan de slag

1,6% ziekteverzuim

0,3%

Gemiddeld 7,5 jaar in dienst

0,5

Leidinggevenden scoren een 8,2

68 nieuwe collega's

16

29 collega's uit dienst

 5

62 functiewijzigingen

36

Gemiddeld 34 jaar oud

0

 73% Mannen, 27% vrouwen

1.680 massages

646

26 goed-doen-uitjes


MVO


Duurzaamheid is de mindset bij alles wat we doen bij AFAS. In hoe we omgaan met onze leveranciers en partners, maar ook in hoe we delen van ons succes.

Bewuste voeding en vergroening van het wagenpark

Zo proberen we steeds beter te letten op verspilling, op allerlei gebieden. We kunnen steeds beter inschatten hoeveel eten we klaar moeten maken bij evenementen en de dagelijkse lunch. En hebben we nu elke maand de Mega Vega-dag, waar we in het hele pand alleen maar vegetarisch eten serveren. Maar vinden ook steeds vaker meubelstukken, shirtjes en andere spullen een nieuwe bestemming nadat we ze bij AFAS niet meer nodig hebben. Ook de vergroening van het wagenpark zet door, elk jaar schroeven we de maximale uitstoot die een leaseauto mag hebben verder terug en dat resulteerde in 2019 in een gemiddelde uitstoot van 93 gr. CO2/Km. Dit jaar is ook de elektrische auto definitief doorgebroken en mochten we 25 elektrische modellen aan het wagenpark toevoegen. Dat brengt het totaal nu op 30 EV's. We verwachten dat deze trend zich komend jaar zal doorzetten en mikken op een volledig elektrisch wagenpark in 2026.

Werken voor het goede doel

Het afgelopen jaar hebben we met onze collega’s weer een dag hard gewerkt voor een goed doel. Met Stichting Present hebben we bijvoorbeeld tuinen en huizen opgeknapt voor mensen die dat zelf niet kunnen. Het komende jaar gaan we weer een stap verder. We gaan samenwerken met Tot Heil Des Volks. Een stichting die zich inzet voor mensen aan de rand van de maatschappij, mensen met een verslaving, GGZ-problemen, of mensen die in armoede leven. Dat helpt hen, maar het helpt ons ook als mens. We staan naast mensen met wie we zelf niet zo snel in aanraking komen. 

De expertise van het AFAS Partnernetwerk inzetten voor het goede doel

Voor het eerst verlangen we nu ook van de leden van het AFAS Partnernetwerk dat ze hun expertise elk jaar 5 dagen inzetten voor het goede doel. Zo kunnen ook goede doelen-organisaties met een beperkter budget stappen maken in efficiëntie in hun bedrijfsvoering. We kijken uit naar de impact die het zal hebben op deze organisaties, maar ook op onze Partners

1.280.670 kWh stroom verbruikt (kantoor)

88.403

1.603.000 kWh stroom verbruikt (serverpark, PUE van 1,3)

HACCP cijfer: 100/100

 8

93 gr. CO2/km uitstoot (gem. wagenpark)

3

Pensioen 100% groen belegd


Continuïteit


AFAS Software is al sinds de oprichting een winstgevend bedrijf en de omzet groeit de afgelopen 5 jaar met gemiddeld 14% per jaar. Wij geloven dat dit succes te danken is aan onze strategie en de kernwaarden die we hebben bij AFAS. Omdat we houden van openheid en transparantie lichten we een aantal van die factoren hieronder toe.

 


Voornemens voor 2020

Betere klantondersteuning

We willen nieuwe klanten nog beter helpen door onze teams 'onboarding' en 'servicemanagement' verder uit te breiden en breder in te zetten. We ontlasten hiermee ook de consultants.

Masterclasses

Met de masterclasses, voor en door medewerkers,  willen we een veilige plek creëren voor medewerkers om met elkaar te delen en te leren van elkaar rondom deze onderwerpen.

Nieuw partnerprogramma

Het partnernetwerk rondom AFAS is afgelopen jaren flink uitgebreid met hele mooie partners. Met dit nieuwe programma willen we de samenwerking nog beter maken.


AFAS Focus

In een besloten pilotgroep gaan we ons nieuwe product AFAS Focus in gebruik nemen. Met deze praktijkervaring gaan we de volgende fase in. Spannend!

Verhuizen!

Na lang dromen en reikhalzend uitzien naar het nieuwe kantoor zal het moment eind 2020 eindelijk daar zijn, we gaan naar ons nieuwe stekkie.

Heel AFAS Rookvrij

De gezondheid van onze medewerkers en gasten gaat ons aan het hart. Daarom wordt het hele AFAS-terrein, dus ook buiten, helemaal rookvrij! Wel zo fris.


Compensatie uitstoot

In 2020 gaan we nog een stap verder. Zo investeren we onze pensioenbeleggingen niet alleen groen, maar gaan we deze ook CO2-neutraal maken door de uitstoot te compenseren.

Omzetverwachting

Voor het jaar 2020 verwachten we een omzetgroei te behalen van 15%.
Bekijk het jaarverslag


Benieuwd naar het complete jaarverslag? Ga naar de downloadpagina en download het jaarverslag.