Jaarverslag 2018
AFAS Foundation


De AFAS Foundation inspireert beter doen.
De AFAS Foundation groeit


De AFAS Foundation heeft een prachtig jaar achter de rug. Er zijn bijzondere ontmoetingen met bijzondere mensen geweest. Er zijn fantastische dingen gebeurd. Er werd ruim €3,6 miljoen weggegeven om de levensomstandigheden van honderdduizenden mensen wereldwijd te verbeteren.


Kerncijfers


Beschikbaar gesteld

€4 mln.Besteed

€3,6 mln.Projecten

59Beschikbaar 2019

€5 mln.Jaaroverzicht 2018Prinses Maxima Centrum

Outreach-programma in strijd tegen kinderkanker


Het Prinses Maxima Centrum ontwikkelt een programma om de genezingskans bij kinderkanker in Indonesië, Malawi, Kenia en Kosovo te vergroten van minder dan 10% naar 25%. De AFAS Foundation schenkt over een periode van drie jaar in totaal €1,55 miljoen om dit te realiseren.

Het programma werkt twee kanten op. Aan de ene kant wordt met dit programma méér kennis verzameld waardoor in Nederland zeldzame vormen van kinderkanker kunnen worden onderzocht en anderzijds kunnen in de aangegeven landen kinderen direct geholpen worden via behandelmethoden die we in Nederland al hebben ontwikkeld.

Het uiteindelijke doel is om wereldwijd de strijd aan te gaan tegen kinderkanker.


's Heeren Loo

Ontwikkelen van de game Robins Wereld


Om het leerpotentieel van kinderen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking in kaart te brengen, ontwikkelen ‘s Heeren Loo en Mediaheads een game die zich richt op de basale executieve functies. De AFAS Foundation schenkt over een periode van twee jaar in totaal €287.000 om dit te realiseren.

Robins Wereld is een educatieve game die zich richt op het meten en trainen van effectief leergedrag van kinderen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. De game kan worden ingezet ten dienste van het ontwikkelaanbod binnen zorgonderwijs op orthopedagogische kinderdagcentra. Op basis van resultaten van het spel, kan vervolgens een gericht aanbod aan lesmaterialen in het kinderdagcentrum aan het kind geboden worden.

De game wordt in november 2019 gelanceerd.
Vrienden van Bambanani

Bouwen van duurzame & zelfdredzame scholen in Zuid Afrika


Voor circa 1.000 huidige en toekomstige leerlingen komt kinderopvang om te voorkomen dat deze kinderen buiten de boot vallen. Dit heeft ook nog eens een impact op 7.800 omwonenden. De AFAS Foundation heeft een bedrag van €54.000 geschonken om één school duurzaam en zelfredzaam te maken.

Bambanani betekent letterlijk samen werken. Met dit motto zet de Stichting Vrienden van Bambanani zich in voor een betere toekomst voor de jongste generatie van Zuid-Afrika. Kinderen van 0-6 jaar die in de townships buiten de boot dreigen te vallen, omdat de Zuid-Afrikaanse overheid niet voor hen opkomt. Om dit schrijnende Zuid-Afrikaanse probleem structureel op te lossen, is kinderopvang nodig. Opvang die deze kwetsbare leeftijdsgroep overdag een veilig en gezond onderkomen biedt.


Stichting Bartimeus Sonneheerdt

Theatervoorstellingen mogelijk maken voor blinden en slechtzienden


Voor mensen die blind of slechtziend zijn, is het in Nederland niet mogelijk om op een volwaardige manier van een theatervoorstelling te genieten. In samenwerking met Stage Entertainment gaan we op zoek naar een theaterfunctionaliteit zodat op termijn een groot aantal theaterproducties toegankelijk moet worden voor blinden en slechtzienden. De AFAS Foundation schenkt over een periode van twee jaar in totaal €174.000 om dit te realiseren.

Geroezemoes in de zaal, mensen met ingehouden adem, een euforisch applaus… Als je blind of zeer slechtziend bent merk je het wel, maar heb je geen idee wat er om je heen gebeurt. Net als de clou van een scéne… Er is een techniek, audiodescriptie, waarbij een stem tussen de dialogen door de visuele elementen uit de voorstelling beschrijft. Dit is al mogelijk voor bijvoorbeeld tv-programma’s, maar hoe gaat deze techniek om met een theatervoorstelling die elke voorstelling anders kan zijn?Zo werkt de AFAS Foundation


De AFAS Foundation inspireert en doet. Het inspireert jou om beter te doen. Een deel van het succes van AFAS Software gaat naar de AFAS Foundation. Maar hoe wordt dit bedrag goed en bovenal zinvol besteed?


Dat doen we met deze collega's


De AFAS Foundation wordt volledig gedragen door onze AFAS-collega's. Vanuit hun passie om goed te doen zetten zij zich naast hun dagelijkse werk bij AFAS in voor de projecten van de AFAS Foundation. Naast het onderstaande kernteam hebben alle collega's de mogelijkheid om een project te begeleiden dat ze na aan het hart ligt. 

Gerben Eversdijk

Directeur

Erik van de Ven

Vice-voorzitter

Piet Mars

Penningmeester

Roos van der Spek

Operationeel Manager

Bas van der Veldt

Inspirator

Melanie Blom

Inspirator

Marko Filipovic

Inspirator


Bekijk het jaarverslag


Benieuwd naar het complete jaarverslag van de Foundation? Deze kan je hieronder downloaden.