Strategie

De markt voor administratieve bedrijfssoftware zoals HRM, Financieel, CRM en Logistiek groeit sterk, zowel wereldwijd als in Nederland. Kenmerkend is dat bedrijven steeds vaker overstappen naar gestandaardiseerde Clouddiensten die zij huren, waardoor de winstgevendheid van softwareleveranciers toeneemt. Volgens onderzoekbureau AME Research B.V. komt op deze manier steeds meer omzet in handen van private equity, privaat vermogen dat zich kenmerkt door financiering van hun business met fiscaal aantrekkelijke leningen.  

Omzet business software groeit

Uit de eerste omzetdata over 2017 en de projectie van derde kwartaalcijfers van beursgenoteerde leveranciers, groeit volgens AME Research B.V. de indruk dat de omzet in business software in Nederland in 2017 met 6% tot 7% is gegroeid. De wereldwijde groei ligt tegen de 9%, dit komt met name door het aantrekken van de markten in de Verenigde Staten, Canada, India en China. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de groeiverschillen beperkt, omdat de inflatie wereldwijd veel hoger is dan in Nederland.  De groeipercentages zijn hoger dan de laatste jaren gebruikelijk was. De reden hiervan is de stabilisering van geopolitieke verhoudingen en de verhoogde kredietwaardigheid van banken waardoor risico’s niet meer af te schuiven zijn op de burger. Het gevolg is een aantrekkende economie en een toename van investeringen.  

Overgang naar de cloud is kostbaar

De verschuiving van de omzet van verkochte licenties naar verhuurde softwarediensten zet door. Clouddiensten maken bij de meeste leveranciers nu 26-30% van de totale omzet uit. Verhuur van software is winstgevender dan verkoop, omdat het bedrag ieder jaar terugkomt en omdat de leveranciers één product aan klanten leveren en onderhouden. De overgang naar de Cloud en de reorganisatie om zover te komen is volgens AME Research B.V. wel kostbaar. Voor beursgenoteerde leveranciers is dat lastig, omdat de reorganisatieverliezen langere tijd de beurskoers onderuit zouden kunnen halen, wat de reorganisatie bemoeilijkt. Daarin moeten de redenen gezocht worden waarom Exact en Unit4 uitweken naar financiering door privaat vermogen, aldus onderzoekbureau AME Research in een recent rapport.

AFAS leidt in groei en winstgevendheid

De omzetgroei in Nederland verschilt per leverancier. Uit een vergelijking van de Nederlandse omzetgroei sinds 2008 van Unit4, Exact, AFAS en Visma Software blijkt dat de groei van de omzet van AFAS in Nederland veel sterker is geweest dan die van de andere drie leveranciers. Visma Software, Nederlandse dochter van Visma dat in handen is van private equity, komt op de tweede plaats. Ook Unit4 en Exact zijn niet meer beursgenoteerd, maar in handen van private equity. AFAS onderscheidt zich van hen als puur een familieonderneming die standaardsoftware in de Cloud levert.

Bekijk hier het rapport dat AME Research recent over AFAS publiceerde.


AME Research B.V.is gespecialiseerd in het analyseren van de ICT markt en de bedrijven die zich daarin begeven.  Er is in de ICT sector geen publieke database die zoveel precieze informatie per bedrijf geeft. Lees hier de rapporten 'Financiële Trends ERP software' en AME Topscorers 2017' .