Jaarverslag 2017

AFAS Foundation

AFAS Foundation

De AFAS Foundation gaat door. De stichting opereert in een snel veranderende wereld. Juist in deze mooie, maar ook complexe wereld mag de AFAS Foundation dienen, bemoedigen en helpen ontwikkelen. Dit alles vanuit het besef dat je alleen ‘ik’ kunt zijn, als je ook ‘wij’ bent.

AFAS Foundation Jaaroverzicht

Jaarverslag

In 2017 is verdere invulling gegeven aan ‘inspireert beter doen’. Van de 198 aanvragen die zijn ingediend, met een waarde van €10.000.00, zijn er 70 aangenomen voor een waarde van €2.900.000.

Kerncijfers

Het Goedste Doel van Nederland

Dit jaar is ‘het Goedste Doel van Nederland’ gelanceerd. De award, met een prijs van €50.000,-, wordt jaarlijks uitgereikt aan de stichting die het project met de meeste impact heeft gerealiseerd. 

Uitgelichte projecten

Theatervoorstellingen toegankelijk maken voor blinden

Als je ooit een musical hebt bijgewoond, dan kan je je misschien nog herinneren wat een diepe indruk het decor op je heeft gemaakt. Of misschien weet je nog precies hoe het eruit zag toen de hoofdrolspeler het podium op kwam. Wanneer je niet kunt zien mis je onwijs veel van zo'n voorstelling. Stichting Bartimeus Sonneheerdt heeft ons tijdens een AFAS Foundation Challenge precies zo'n ervaring gegeven. We mochten geblindoekt het theater in en hoorden enkel het de muziek en de stemmen van de musical. Meteen werd duidelijk dat we ongelofelijk veel van de show misten. 

Bartimeus onderzoekt samen met het bedrijf Earcatch of het mogelijk is om audiodescriptie toe te passen op bijvoorbeeld musicals. Dit wordt nu al gedaan voor tv-programma's. Zo wordt er via een app op je telefoon vertelt hoe de boeren bij Boer Zoekt Vrouw er bijvoorbeeld uitzien. Hebben ze krullen, zijn ze blond, hoe lang zijn ze en hoe ziet hun huis eruit? Dat alles wordt zorgvuldig ingesproken zodat een blinde of slechtziende ook volop kan meepraten over welke boer het leukst is. Marjolein, zie hiernaast, is ervaringsdeskundige en heeft ons tijdens de challenge overtuigd: Dit móet er komen voor musicals zodat zij met haar gezin volledig kan genieten van een avondje uit naar het theater!


AFAS Foundation Droommaand

Stichting Dream4Kids zet zich in om zwaar getraumatiseerde kinderen een keer in het zonnetje te zetten tijdens een droomdag. Een trauma is vaak aan de buitenkant niet te zien, maar kan het leven van een kind afschuwelijk beïnvloeden. Een droomdag kan de negatieve spiraal waar ze vaak in zitten doorbreken. In de maand november hebben we samen met Dream4Kids, de AFAS Foundation Droommaand georganiseerd waarin we maar liefst 23 dromen hebben laten uitkomen! Zie hiernaast het resultaat daarvan: veel blije gezichtjes en daar doen we het voor!


Duurzaam hospice in Zambia

De bevolking van de regio Chipata in Zambia kampt met 's werelds meest ernstige epidemie van HIV/AIDS. Voornamelijk jonge vrouwen worden hierdoor getroffen en velen verkeren in een terminaal stadium. Op dit moment worden deze jonge vrouwen aan hun lot overgelaten en sterven zij onder enorm slechte omstandigheden, bij gebrek aan noodzakelijke voorzieningen. In Nederland kunnen we ons bijna niet voorstellen dat dit de realiteit is. Door de realisatie van dit hospice verandert deze realiteit. Het project sprak ons enorm aan door de absolute noodzaak maar ook vanwege het duurzame karakter.

In 2018 start de bouw van het hospice. Wij zijn ontzettend benieuwd naar het eindresultaat van dit duurzame concept! Meiden bevrijd uit de prostitutie opleiden tot rechter

Je kunt je niet voorstellen dat dit in de wereld waarin we nu leven nog steeds bij veel kinderen gebeurt. Tijdens de AFAS Foundation Challenge pitchte Free a Girl het project School for Justice. We waren er snel uit! Deze meiden scholing bieden en opleiden tot advocaten en officieren van justitie is volgens ons de beste manier om aandacht te vragen voor dit probleem en het te voorkomen. Wij hopen daarom dat deze meiden HET boegbeeld worden in India om de straffeloosheid en kinderprostitutie in het verleden te laten. You go GIRLS!