Strategie

Omzetgroei onder druk, grote uitdagingen in de software-industrie

Het marktsegment van ERP, HRM en administratieve software opereert voorspoedig, met een behoorlijke winstgevendheid en rendement. Opmerkelijk is dat AFAS en Visma op tal van fronten financieel uitzonderlijk beter presteren dan alle andere spelers. De indruk van AME is dat de overgang naar de Cloud vertraagt.

De markt voor bedrijfssoftware gaat door een lange en langzame transitie in de richting van de Cloud, maar de adoptie van het Cloud model – huur van software uit een externe omgeving – gaat minder snel dan aanvankelijk gedacht. Uit onze analyse van 25 binnen- en buitenlandse ondernemingen met een gezamenlijke omzet van ongeveer 80 miljard, blijkt dat de autonome omzet in deze sector nauwelijks nog groeit. Er zijn verschillende bedrijven – kleiner en groter – waar de omzet afneemt. 

Fase van consolidatie

In Cloud-software gespecialiseerde bedrijven groeien wel sterk in omzet, maar maken nog niet meer dan 10% van de totale omzet uit. De gedachte dat de introductie van het Cloud-model tot een nieuwe fase van autonome groei zou leiden is niet uitgekomen. De sector, die ERP-, financiële- en personele software levert nadert een fase van consolidatie die tot verdere concentraties zal leiden.

Operationele winstmarge

De operationele winstmarge van de 25 ERP bedrijven gezamenlijk staat sedert 2008 structureel onder druk en is afgenomen van 14% naar 13% van de omzet. Deze teruggang heeft te maken met de economische malaise in de wereld, maar ook met de aankomende marktverzadiging. Bedrijven slagen er steeds minder in hun hoge winstmarges uit het verleden te behouden. Van de gezamenlijke omzet heeft 16% een operationele winstmarge van minder dan 20%, terwijl een dergelijke marge toch wel voorwaarde is om voldoende te kunnen investeren in R&D en groei.

Rendement

Uit de analyse van AME blijkt verder dat de operationele bedrijfswinst sinds 2008 aan een geleidelijke, maar structurele daling bezig is. Daaruit blijkt ook dat de sector stagneert. De verschillen in winstgevendheid zijn zeer groot. Visma Software en AFAS Software behalen structureel een operationele winstmarge van ruimschoots meer dan 30%. AFAS zette daarnaast viermaal het totale vermogen om en behaalt daarom een rendement op het totale vermogen dat in de periode 2007-2015 gemiddeld 106% per jaar is. Geen ander bedrijf behaalt dat rendement en daarmee speelt AFAS in de financiële Champions League.

Bekijk hier het rapport dat AME Research recent over AFAS publiceerde.


AME Research is gespecialiseerd in het analyseren van de ICT markt en de bedrijven die zich daarin begeven. AME doet dat ondermeer per onderneming om 50 kerndata en 50 kengetallen en ratio uit de jaarverslagen van de bedrijven die onderling gemakkelijk vergelijkbaar zijn. Er is in de ICT sector geen publieke database die zoveel precieze informatie per bedrijf geeft. Lees hier de rapporten 'Financiële Trends ERP software' en AME Topscorers 2017