Marktontwikkelingen 2015

Grote uitdagingen in de software industrie

AFAS Software beleefde in 2015 zijn financieel sterkste jaar ooit en groeide in omzet met 16%. In 2016 wordt de omzetgrens van € 100 miljoen gepasseerd. De wereldwijde software industrie, waar in 2015 meer dan €330 miljard  in omging, groeit gemiddeld met circa 6,8%  per jaar. India en China behoren tot de sterkste groeimarkten in ICT. Samen zijn beide landen goed voor 13,5% van de wereldmarkt. 

Trends

De markt van business software maakt daar deel van uit en die groeide minder hard. De omzet van 20 concerns op dit gebied daalde in 2014 zelfs met 2,7%. Deze trend is in 2015 niet echt gekeerd. De markt voor huren van software in de Cloud groeit sterk en maakt gemiddeld nu 11% van de business softwaremarkt uit, maar het kopen van software in licenties en het onderhoud loopt terug. Het gevolg is dat de totale markt nauwelijks groeit. Leveranciers van Cloud software hoeven echter maar éénmaal innovaties te verrichten die meteen voor alle klanten gelden en dat is voordelig.

Autonome omzetgroei

In 2016 zal de groei van de gehele ICT sector, inclusief technologie en telecommunicatie, tot 2,6% afzwakken. Intussen zal de groei van de wereldeconomie volgens prognoses licht verbeteren van 3,4% in 2015 naar 3,6% in 2016.  Als het zo in de praktijk ook uitkomt blijft de groei van de gehele ICT sector dit jaar achter bij die van de wereldeconomie, terwijl de Nederlandse economie ook minder groeit dan wereldwijd gebeurt. Tegen die achtergrond  is de autonome omzetgroei van AFAS Software, dat op de Nederlandse markt de zesde plaats inneemt, heel bijzonder.

Arbeidsproductiviteit

Computers, software en communicatieapparatuur hebben in Nederland in de periode 2002-2014  met 0,2% structureel bijgedragen aan de arbeidsproductiviteit. Dat is vooral te danken aan de prijsdaling bij prestatieverbetering van computers, de bekende wet van Moore. Zouden software en communicatieapparatuur dezelfde prijsdaling doormaken, dan verviervoudigt de bijdrage van software en communicatieapparatuur aan de economische groei. De efficiency door toepassing van software kan wel verbeteren. Gezien de riante winstgevendheid van toonaangevende fabrikanten van bedrijfssoftware lijkt het de moeite waard te onderzoeken of prijsdaling van software de economie inderdaad een boost kan geven.

Adriaan Meij, Directeur AME Research B.V. Meer onderzoeken op ame.nl.